Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις «επιπτώσεις» που μπορεί να έχει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή της Αργεντινής εναντίον δύο κερδοσκοπικών κεφαλαίων, καθώς αυτή η δικαστική διαφορά θα μπορούσε να απειλήσει τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους.

«Ανησυχούμε για τις πιθανές ευρύτερες επιπλοκές για το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος» ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά επικύρωσε την Δευτέρα την πρωτόδικη απόφαση με βάση την οποία η Αργεντινή θα πρέπει να αποπληρώσει πλήρως τα δύο κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με το Μπουένος Άιρες μετά τη μερική στάση πληρωμών της χώρας, το 2001.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η δικαστική απόφαση μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον και άλλους πιστωτές να αρνηθούν κάθε συμβιβασμό με τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την ελπίδα ότι τελικά θα καταφέρουν να αποσπάσουν το σύνολο της οφειλής.

«Εξετάζουμε αυτήν την απόφαση με τη μεγαλύτερη προσοχή», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Από την άνοιξη του 2013 το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρές επιπτώσεις» στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους «δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες» στους πιστωτές. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο το ΔΝΤ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, αρνήθηκε να παρέμβει υπέρ της Αργεντινής στο Ανώτατο Δικαστήριο.