Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ για την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν θα προσγειωθεί απότομα, αλλά θα διατηρήσει μεσαίους έως υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Κετσιάνγκ επεσήμανε επίσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, ότι αναμένει πως η οικονομία της Κίνας, δεύτερη από πλευράς μεγέθους μετά τις ΗΠΑ, να αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 7,5% και ο δείκτης τιμών λιανικής να μην αυξηθεί περισσότερο από 3,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Πεκίνο δεν θα καταφύγει σε ισχυρά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά θα προωθήσει στοχευμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.

«Έχουν υπάρξει ορισμένες συζητήσεις βάσει των οποίων η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα οδηγηθεί σε απότομη προσγείωση. Εδώ θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος και θα το τονίσω: αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Λι Κετσιάνγκ.

«Πιστεύω ότι η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει έναν μεσαίο έως υψηλό αναπτυξιακό ρυθμό μακροπρόθεσμα», είπε. «Έτσι, ο ελάχιστος ρυθμός ανάπτυξης που αναμένουμε είναι 7,5% ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και το ταβάνι για την άνοδο του δείκτη τιμών λιανικής δεν θα υπερβεί το 3,5%, ώστε να μην επηρεαστούν οι ζωές των ανθρώπων» τόνισε.