Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση σκοπεύει να προχωρήσει η Αργεντινή ούτως ώστε να γλυτώσει τη δεύτερη χρεοκοπία της μέσα σε 13 χρόνια.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal το Μπουένος Άιρες προωθεί την υπαγωγή στο εγχώριο δίκαιο των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ σε διάγγελμα του.

Το σχέδιο προβλέπει την παράκαμψη της απόφασης δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την οποία επιβλήθηκε στην Αργεντινή να αποπληρώσει πλήρως τους πιστωτές της που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση (το «κούρεμα») των ομολόγων τους την περασμένη δεκαετία. Η κυβέρνηση ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές αυτούς, ενώ έχει χρόνο έως το τέλος του μήνα για να καταλήξει σε μία συμφωνία και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών κάποιων ομολόγων της.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, η Αργεντινή θα ανταλλάξει τα ομόλογά της που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με ομόλογα που υπάγονται στο δικό της δίκαιο.

Μία τέτοια μετατροπή είναι χωρίς προηγούμενο στις αγορές κρατικών ομολόγων, σημειώνει η εφημερίδα. Αν και η απόφαση αυτή αναμενόταν ευρύτερα ως πιθανή, πολλοί δικηγόροι και επενδυτές δήλωσαν ότι πρέπει να κατανοήσουν πώς θα γίνει αυτή η μετατροπή και τι θα σημάνει αυτή για τους ομολογιούχους.

Από τη μία πλευρά, οι επενδυτές πιθανόν θα πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματα που έχουν με βάση το αμερικανικό δίκαιο, όπως την προσφυγή στα δικαστήρια των ΗΠΑ και την ασφάλεια της πληρωμής από αμερικανική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα από τα ομόλογα της Αργεντινής που είναι μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο.

Τι προέβλεπε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Αργεντινής κατά απόφασης ενός χαμηλότερου βαθμού δικαστηρίου, η οποία απαιτούσε από τη χώρα να αποπληρώσει τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της μετά τη χρεοκοπία το 2001.

Η Αργεντινή αρνούνταν να πληρώσει τους επενδυτές αυτούς, που έχουν απαιτήσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. δολαρίων. Το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους άλλους ομολογιούχους (σ.σ.: που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση), αν δεν πληρώσει και τους επενδυτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Η επόμενη πληρωμή στους ομολογιούχους αυτούς επίκειται στο τέλος του μήνα.

Για πολλά χρόνια, το Μπουένος Άιρες είχε εγκλωβισθεί σε μία σκληρή μάχη με τα επενδυτικά ταμεία που ζητούσαν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της χώρας Κρστίνα Κίρχνερ χαρακτήρισε ως «εκβιασμό» τη δράση των ταμείων αυτών.

Η κυρία Κίρχνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δικηγόρους της να συναντηθούν με τον περιφερειακό Δικαστή των ΗΠΑ κ. Τόμας Γκρίσα, ο οποίος εξέδωσε την πρώτη απόφαση για την αποπληρωμή των ταμείων. Ωστόσο, η ασυνήθιστη μορφή του σχεδίου της Αργεντινής και η ιστορία της διαμάχης της χώρας με τα επενδυτικά ταμεία, καθώς και η προηγούμενη χρεοκοπία της, έχουν προκαλέσει πανικό σε ορισμένους επενδυτές.

Ξανά στον ορίζοντα το φάντασμα της χρεοκοπίας

Κάποιοι πιστεύουν ότι παρά τις φαινομενικά συμβιβαστικές δηλώσεις του κ. Κισίλοφ, η Αργεντινή μπορεί τελικά να καταλήξει στη χρεοκοπία, αναφέρει η Wall Street Journal.

Επενδυτές και αναλυτές έλεγαν ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει στο παρελθόν να μετατρέψει το δίκαιο από τα οποία διέπονται τα ομόλογά της. Οι τιμές των αργεντινών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν χθες, μετά τη μεγάλη υποχώρησή τους που ακολούθησε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Τα ομόλογα που λήγουν το 2033, που επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, διαπραγματεύονταν περίπου στα 74,24 σεντς το δολάριο (σ.σ.: στο 74,24% της ονομαστικής αξίας τους) αργά την Τρίτη από περίπου 75 σεντς τη Δευτέρα και 84 σεντς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με διαπραγματευτές. Ωστόσο, το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του χρέους της Αργεντινής συνέχισε να αυξάνεται, υποδηλώνοντας τους φόβους χρεοκοπίας.