Οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Μαΐου στην Βοσνία αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας της χώρας όπως αναφέρει μια διεθνής ομάδα εκτίμησης των ζημιών στη βαλκανική χώρα.

Σύμφωνα με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες η οικονομία της Βοσνίας εξ αιτίας των πλημμυρών θα συρρικνωθεί κατά 1,1% για το τρέχον έτος αντί για ανάπτυξη 2,2% όπως προβλεπόταν αρχικά.

«Η αύξηση του ΑΕΠ πρόκειται να συρρικνωθεί και από την ανάπτυξη του 2,2% που αναμενόταν πριν να μειωθεί στο 1,1%», δήλωσε ο Ρικάρντο Μάρτι Ζαπάτα ο επικεφαλής συντονιστής της ομάδας που περιλαμβάνει επίσης αξιωματούχους από τη βοσνιακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ανακοίνωσε επίσης ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στη Βοσνία από τις χειρότερες βροχοπτώσεις στα Βαλκάνια εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα ανέρχονται στο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων βοσνιακών μάρκων (2 δισεκατομμύρια ευρώ), ή φτάνουν στο 18,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Βοσνίας.