Ποσό 31 εκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Έργο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Κόσοβο. Στόχος του έργου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα δημόσια κτίρια.

Οι επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους και, παράλληλα, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (του 2013), τα κτίρια του δημόσιου τομέα στο Κόσοβο "ευθύνονται" για το 48% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Σε δημόσια κτίρια εκτιμάται ότι, μπορεί να επιτευχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας (από 38% έως και 47% σε δημοτικά κτίρια και άνω του 49% στα κτίρια κεντρικής διοίκησης). Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού και τη δημιουργία "χώρου" για άλλες αναγκαίες επενδύσεις στην οικονομία, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πέραν του δημόσιου τομέα, από την υλοποίηση του έργου αναμένονται οφέλη και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς από τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου αναμένεται να επιταχυνθούν διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.