Για ακόμα πιο δυναμική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, έκανε λόγο από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, στη διάρκεια ημερίδας υπό τον τίτλο: «Τραπεζική Ένωση, Νομισματική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ και σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης, υπό την επιστημονική διοργάνωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

O κ. Costancio επισήμανε ότι το επόμενο βήμα που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η προοπτική του πληθωρισμού, είναι οι μαζικές αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κατά τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή η οποία επισήμως ονομάζεται «ποσοτική χαλάρωση» αποτελεί στην ουσία το συγκαλυμμένο τύπωμα νέου χρήματος. Όπως ανέφερε, η «ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα στην περίπτωση που επαληθευτεί το (ανεπιθύμητο) σενάριο, διατήρησης του πληθωρισμού στα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το παράδειγμα της Fed η οποία έχει προσφύγει εδώ και αρκετό καιρό στην εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Τόσο από τις θετικές επιπτώσεις που η πολιτική αυτή είχε στις τιμές των ομολόγων, όσο και στα μέτωπα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, του πληθωρισμού και εν κατακλείδι της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πράξει το καθήκον της. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι απαιτείται η συμβολή των κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι αναγκαίο η δημοσιονομική πολιτική να στραφεί κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων, των υποδομών και της παιδείας. Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο εμπόριο και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Η ημερίδα συνεχίζεται με άλλους ομιλητές όπως οι Hiroshi Nakaso υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Iganazio Visco διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Nour Wellink μέλος του ΔΣ της Τράπεζας της Κίνας, Paul Tacker πρωην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, o πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, και ο νέος διοικητής (από αύριο) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

TAGS