Η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού αντίστοιχη εκείνης της Ιαπωνίας εκτίμησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Hiroshi Nakaso, μιλώντας στην Ημερίδα "Ευρώπη οικονομία και Ανάπτυξη".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην Ιαπωνία τον τελευταίο χρόνο η Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα τεράστιο πρόγραμμα παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2% και να τονωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η ιαπωνική οικονομία από το 1998 έχει "κολλήσει" σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αρνητικό πληθωρισμό. Ωστόσο η πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Sir Paul Tacker (διαχειρίστηκε από τη θέση του όλη την περίοδο της κρίσης, και για αντάλλαγμα του απενεμήθη ο τίτλος ευγενείας) εξέφρασε την κατανόηση του για την "ειρηνική διαμαρτυρία των μικροομολογιούχων" που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Όπως είπε αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να ανέχεται τη διαμαρτυρία. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά στρεφόμενος στο πάνελ το οποίο απαρτίζονταν από πρώην και νυν κεντρικούς τραπεζίτες, "όλοι μας ευθυνόμαστε εν μέρει για τις απώλειες που υπέστησαν οι άνθρωποι αυτοί".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που προσφέρουν αφειδώς οι κεντρικές τράπεζες, ενέχει τον κίνδυνο "μεταρρυθμιστικού εφησυχασμού" των κυβερνήσεων. Όμως όπως είπε αυτές (σ.σ τις κυβερνήσεις) είναι αρμόδιος να τις κρίνει ο λαός δια της ψήφου του.

Εκτίμησε τέλος ότι η τραπεζική ενοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ωστόσο όπως είπε αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αν δεν προχωρήσει παράλληλα και η δημοσιονομική ένωση.