Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν επιθυμούν μια χαλάρωση των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, αν και θα ήθελαν να βρεθούν τρόποι προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι κανόνες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

«Δεν πρόκειται για μια αλλαγή των κανόνων. Οι κανόνες είναι κανόνες. Πρέπει απλώς να βρεθεί ένας σωστός ρυθμός για κάθε μία από τις χώρες μας και κυρίως για αυτές που είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο Σαπέν.

Η ιδέα είναι «ότι η επιστροφή σε μια κατάσταση χρέους υπό έλεγχο, μια επιβεβλημένη μείωση της κατάστασης χρέους, μια μείωση των ελλειμμάτων να γίνουν με συμβατούς όρους οι οποίοι θα φέρουν και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Σαπέν.

Η διαμάχη για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ξεκίνησε από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου Ζϊγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος σε επίσκεψή του στη Γαλλία ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις» και ανέφερε το ενδεχόμενο να μην ενσωματωθούν «τα κόστη που προκαλούνται» από τις μεταρρυθμίσεις στον υπολογισμό του ορίου του δημοσίου ελλείμματος που θεωρείται επιτρεπτό στην ευρωζώνη, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.

Αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως μια αναφορά στην Ιταλία και τη Γαλλία οι οποίες πιέζουν για μια χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την εργασία.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει θέμα τροποποίησης του υπολογισμού του δημόσιου χρέους χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τις επενδύσεις.

«Δεν είναι αυτό που ζητήσαμε», δήλωσε ο Παντοάν στους δημοσιογράφους, παρόλο που η Ιταλία επιθυμεί να τεθούν στο τραπέζι «όλα τα υπάρχοντα μέσα (…) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» για τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.