Έκθεση σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους από την πώληση της ηγέτιδας αλυσίδας λιανικού εμπορίου της Σλοβενίας, Mercator στον κολοσσό της κροατικής βιομηχανίας τροφίμων, Agrokor περιήλθε χθες σε γνώση της σλοβενικής κυβέρνησης.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι μέτοχοι που πωλούν τα μερίδιά τους στη Mercator με βάση τη συμφωνία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τις ευρύτερες οικονομικές πτυχές, καθώς και τις πιθανές συνέπειες σε εργαζομένους και προμηθευτές.

"Η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και η κυβέρνηση να ενημερώνεται τακτικά" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η σλοβενική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους μεγαλομετόχους, η Agrokor θα πρέπει να αναλάβει τη Mercator πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία, η σλοβενική κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο των μετοχών της Mercator, κυρίως μέσω κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο μεταξύ, την υποστήριξή της στη συγχώνευση των δύο Ομίλων εξεδήλωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δια στόματος του επικεφαλής της στο Τμήμα Γεωργίας και Βιομηχανίας Τροφίμων, Γκιλς Μέτεταλ. "Δεν υφίσταται εναλλακτική νομική οδός για την πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης, Mercator στην ιδιωτικών συμφερόντων κροατική Agrokor" ανέφερε χθες ο κ. Μέτεταλ, σε δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων, STA.

Εξέφρασε δε, την πεποίθησή του, ότι η συμφωνία συνιστά "μια καλή ευκαιρία για τη σταθεροποίηση της Mercator", ενώ επεσήμανε ότι η χρηματοοικονομική δομή της συμφωνίας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.