Τα μετοχικά κεφάλαια που διατηρεί σε πολλές επιχειρήσεις, προσπαθεί να πουλήσει η εδρεύουσα στο Κόπερ της Σλοβενίας εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, Istrabenz, στο πλαίσιο της -με δικαστική απόφαση- αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Συγκεκριμένα, η Istrabenz δημοσίευσε πρόσκληση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, για τα μερίδια που κατέχει σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων 15% στον φορέα διαχείρισης του παράκτιου αερολιμένα Portoroz και 95% στη σερβική κοινοπραξία Zastava Istrabenz Lizing (η Istrabenz είχε συστήσει μία εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων με τη σερβική αυτοκινητοβιομηχανία).

Σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προσφορών, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της σλοβενικής εφημερίδας Delo, η Istrabenz αναζητεί επίσης αγοραστές για το 2,3% των μετοχών της στην IEDC Bled School of Management και για μικρότερα μερίδια που διατηρεί σε ορισμένες άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας Elektro Ljubljana και Elektro Primorska.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου 2014.

Σημειώνεται ότι η σλοβενική φορολογική υπηρεσία DURS «μπλόκαρε» το περασμένο έτος την άσκηση δικαιωμάτων από την Istrabenz σχεδόν σε όλες τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, αφότου διαπίστωσε επιπλέον εκκρεμείς φορολογικές οφειλές, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, στο διάστημα διοίκησης της εταιρείας από τον Ιγκόρ Μπαβτσάρ (2002-2010).