Ψυχρολουσία αναμένεται να πιάσει στα μέσα του καλοκαιριού τους ασφαλισμένους καθώς από τον Ιούλιο αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται για τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο επικουρικής Ασφάλισης την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού που ισχύει και στα υπόλοιπα ταμεία που δίνουν το εφάπαξ με αποτέλεσμα να επέλθει μείωση στις επικουρικές συντάξεις από 10% έως 40-45% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Με τον νέο κανονισμό όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τον Ιούνιο 2014 θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης που είναι 20% για τους ασφαλισμένους στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ). Το ποσοστό αυτό ισχύει ήδη για τους δημοσίους υπαλλήλους έτσι οι αλλαγές αφορούν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31.12.2000, ο τρόπος υπολογισμού διαφοροποιείται αν συνταξιοδοτηθούν μέχρι τον Μάιο 2014 καθώς θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη με βάση τις υφιστάμενες προϋποθέσεις κάθε Ταμείου που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τον Ιούνιο του 2014 ή μετά το 2015 θα ισχύσει το νέο 20%. Σε αυτή την περίπτωση, καθιερώνεται ένα σύστημα υπολογισμού στο οποίο το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2014 και στο ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2015.

Ταυτόχρονα, όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 01/01/2001 και καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015, το τελικό ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με τις καταβληθείσες εισφορές όσο και με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου.

Οι αλλαγές στο ΕΤΕΑ

Εν τω μεταξύ υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ο κανονισμός για την ομαλή λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). 
Ο νέος κανονισμός προβλέπει μια σειρά από ανατροπές που αφορούν όλους.

Συγκεκριμένα:

Καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων μετά το 2014 (στρατός, τέκνα, ανεργία κλπ) εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
Τίθεται όριο τα 1500 ένσημα και 600 ένσημα την τελευταία πενταετία και ουσιαστικά καταργείται η σύνταξη του ασφαλισμένου έστω και μια μέρα για εργατικό ατύχημα η ατύχημα εκτός εργασίας.
Για τη σύνταξη λόγω θανάτου ορίζεται ως προϋπόθεση η συγκέντρωση 600 ενσήμων την τελευταία πενταετία, αντί 500 που ισχύει σήμερα
Η σύνταξη χηρείας θα χορηγείται όταν ο επιζών σύζυγος φθάνει στο 62ο έτος ενώ καταργείται και η χορήγηση σύνταξης στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος
Η σύνταξη μεταβιβάζεται μόνον εφόσον έχει δηλωθεί
Η σύνταξη θανάτου φθάνει στο 50% στη σύζυγο του θανόντος από 70% που ισχύει σήμερα και δεν ξεπερνά το 50% στα τέκνα
Όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ.
Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στην νέα αίτηση με βάση την σύνταξη που έπαιρνε

Μειώσεις και στις κύριες συντάξεις

Αλλαγές δρομολογούνται και στα ταμεία κύριας σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015.

Με βάση τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το σχέδιο για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχει δυο παραμέτρους.

Η πρώτη αφορά στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ η δεύτερη προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. 

ΑΓΓ.ΚΙΛ.