Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει η Ευρωπαίκή Ένωση κάθε σκέψη για χαλάρωση στα δημοσιονομικά «λουριά» των κρατών-μελών, αφού Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει «Ευαγγέλιο», ακόμα κι αν προκαλούνται τριβές στη γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας. 

Ο ετήσιος στόχος για έλλειμμα έως 3% και όριο χρέους/ΑΕΠ στο 60% ορίστηκε στο Άμστερνταμ το 1997. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρέχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ μέρους του Συμβουλίου σε συμμετέχον κράτος μέλος που δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος («διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος»).  

Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει αυτοματισμός όσον αφορά τις κυρώσεις που υποβάλλονται σε αξιολόγηση των περιστάσεων από το Συμβούλιο.

Ο στόχος, πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει με την παρούσα «ηγεμονία» στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, ακόμα και αν σχετικό αίτημα δεν προέρχεται από κάποια υπερχρεωμένη χώρα που αναζητεί «ανάσα», αλλά από το εσωτερικό του «μεγάλου συνασπισμού» της Γερμανίας. Την περασμένη Δευτέρα ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στη συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του Αρνό Μοντεμπούρ ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις». Η Γαλλία, εξάλλου, είναι μαζί με την Ιταλία, μία από τις χώρες που θέλουν «παράταση», αφού και το 2015 δεν προβλέπεται να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3%.

Μερικά 24ωρα μετά η απάντηση της καγκελαρίου ήταν ένα μεγαλοπρεπέστατο «άδειασμα» στον Γκάμπριελ, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «στη γερμανική κυβέρνηση συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας». Αμέσως μετά ο αντικαγκελάριος «στρογγύλεψε» τα λεχθέντα του, τονίζοντας ότι δεν μίλησε για κατάργηση. Πάντως συνεχίστηκαν οι αντίθετες δηλώσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του SPD, Τόμας Όπερμαν να επαναφέρει το ζήτημα και ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ να απορρίπτει το ενδεχόμενο χαλάρωσης, επικαλούμενος απειλή προς το ευρώ.

Στον δημόσιο διάλογο για το θέμα έκανε παρέμβαση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχοντας για ακόμα μία φορά διαφορετική θέση από αυτή του Βερολίνου. Το Ταμείο έστειλε το μήνυμά του, κάνοντας λόγο για ανάγκη «απλοποίησης» του Συμφώνου Σταθερότητας, χαρακτήρισε «αδύναμη» την τήρηση των στόχων ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι το Σύμφωνο «αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις» στις χώρες-μέλη.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι είναι αυτοί που πιέζουν για αλλαγές, όμως το μόνο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί είναι κάποιες μικρές ρυθμίσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας διαβεβαίωσαν, προσερχόμενοι στο Eurogroup ότι δεν επιθυμούν μια χαλάρωση των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου αν και θα ήθελαν να βρεθούν τρόποι προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των κανόνων και κάπως έτσι, το θέμα θα «ξεχαστεί» παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας να το βάλει στην ατζέντα της εξάμηνης προεδρίας της.

Μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αναπτυξιακές εξαγγελίες παραμένουν θεωρία, ενώ οι υπερχρεωμένες χώρες καλούνται με το μαχαίρι στο λαιμό να πετύχουν στόχους με πολιτικές που επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο: Την αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους.