Άνεργοι στις χώρες τους, θύματα ως εργαζόμενοι στη Γερμανία

Κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα είναι η πορεία χιλιάδων μεταναστών από τον ευρωπαϊκό Νότο στην εργασιακή «Γη της Επαγγελίας», αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Mπορεί η Γερμανία να προσφέρει διέξοδο μέσω θέσεων εργασίας, όμως, υπάρχει και η «σκοτεινή» πλευρά της επιλογής αυτής. Οι περιπτώσεις ανέργων νοσηλευτών που υπέγραψαν συμβόλαια... παγίδες είναι ενδεικτικές.

H 23χρονη Μαρία Σάντσες, νοσοκόμα στο επάγγελμα, πήγε στη Γερμανία με μεγάλες ελπίδες, αφού στην πόλη της τη Μαδρίτη, βρέθηκε ενώπιον εργασιακού αδιεξόδου. Έτσι, επέλεξε μία ιδιωτική εταιρεία νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μία ρήτρα στη σύμβαση την έφερε σε νέο αδιέξοδο!

Η νεαρή Ισπανίδα είναι δυσαρεστημένη από τη θέση εργασίας, όμως είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αλλάξει εργοδότη. Εάν σπάσει το συμβόλαιο πριν τη λήξη του, θα πρέπει να πληρώσει 6.600 ευρώ. Τι ακριβώς καλύπτει αυτό το ποσό, παραμένει άγνωστο. «Το συμβόλαιο είναι πολύ γενικό, δεν ξεκαθαρίζει τις επιμέρους περιπτώσεις» λέει μιλώντας στη DW η Σάντσες. «Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν πολύ συχνά» σύμφωνα με τον Κάλε Κούνκελ, γραμματέα του συνδικάτου παροχής υπηρεσιών Ver.di, ο οποίος έχει χειριστεί πάνω από 100 ανάλογες υποθέσεις ξένων μισθωτών από Ισπανία, Ελλάδα ή Πορτογαλία.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν χρέη ανάμεσα στα 6.600 μέχρι 10.000 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό εξαρτώνται ντε φάκτο από τον εργοδότη τους υπό την απειλή χρεών και μάλιστα υπέρογκων». Πρόκειται για συμβόλαια εντελώς αδιαφανή που παγιδεύουν τους εργαζόμενους με δραματικές επιπτώσεις. Γιατί πολλοί θα ήθελαν να αλλάξουν θέση εργασίας από τη στιγμή που η πληρωμή είναι κάκιστη».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι συνάδελφοι διαπιστώνουν, όταν έρχονται στη Γερμανία, ότι ναι μεν έχουν θέση εργασίας, αλλά πληρώνονται πολύ πιο κάτω από όσο θα μπορούσαν να κερδίσουν, αλλά δεν μπορούν να βγουν από τα συμβόλαιά του». ]

Το παράδειγμα της Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (GIP) είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό: Δεν έχει εποπτικό συμβούλιο και δεν έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας. Στους εργαζόμενούς της δίνει 9,50 ευρώ την ώρα, όταν στο δημόσιο τομέα και στη Διακονία οι νοσηλευτές παίρνουν 30 με 40% περισσότερο την ώρα. Επιπλέον, σε περίπτωση ασθένειας ή διακοπών, το ποσό συρρικνώνεται και αντιστοιχεί σε 6 με 7 ώρες το 12ωρο. «Είναι κλοπή του ανθρώπινου δυναμικού» λέει ο Κάλε Κούνκελ γεμάτος οργή. «Με τον τρόπο αυτό το επάγγελμα του νοσηλευτή δεν γίνεται πιο ελκυστικό».

Σύμφωνα με τη DW στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη 30.000 θέσεων εργασίας. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα γίνουν μάλιστα 220.000. Εδώ και μερικά χρόνια η χώρα έχει ξεκινήσει εκστρατεία αναζήτησης προσωπικό από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου, όπως την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Αυτές οι θέσεις δεν είναι ακριβώς «ευκαιρίες»: Απαράδεκτα συμβόλαια, που «εξοντώνουν» τους ξένους εργαζόμενους, αλλά και απαράδεκτες συνθήκες εργασίες. Οι νοσηλευτές παίρνουν εντολή να χρησιμοποιούν λιγότερα υλικά και φαρμακευτικές αλοιφές για να κάνουν οικονομία.