Η Ελσμπιέτα Χόινα-Ντουχ, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, δήλωσε σήμερα ότι το έργο του θεσμού αυτού δεν θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα ακούγεται σε υποκλαπείσες συνομιλίες να χρησιμοποιεί προσβλητικά λόγια για συναδέλφους του στην τράπεζα.

Πριν από λίγες μέρες το πολωνικό περιοδικό Wprost δημοσίευσε υποκλαπείσα συνομιλία που αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, συμφωνία μεταξύ του Μπέλκα και του υπουργού Εσωτερικών να στηρίξει ο πρώτος τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αντάλλαγμα την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών.

Σήμερα ο Μπέλκα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

«Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται τα ζητήματα που αφορούν την πρόσφατη κατάσταση, δηλαδή τις υποκλοπές, να επηρεάσουν το ουσιαστικό έργο του Συμβουλίου», είπε η Χόινα-Ντουχ στους δημοσιογράφους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στην Πολωνία αυξήθηκαν ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκιά της.

Είπε ακόμη ότι εξετάζει κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούλιο να καταθέσει πρόταση για μείωση των επιτοκίων, αλλά όπως εκτίμησε η πιθανότητα να υπερψηφιστεί αυτό από το Συμβούλιο είναι μικρή.