Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τα ταμεία δεν έχουν ούτε τα κατάλληλα συστήματα, ούτε τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων και η καταβολή των νέων συντάξεων καθυστερεί από ένα έως και 3 χρόνια.

Αυτήν την καθυστέρηση η εφορία την μετατρέπει σε εξοντωτική... ποινή εναντίον των συνταξιούχων.

Η λέξη – κλειδί είναι: «αναδρομικά».

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων συνταξιούχων στους οποίους καταβλήθηκαν αναδρομικά, τα ποσά που δεν λάμβαναν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ταμείο τους. Αυτά τα χρήματα τα δηλώνουν... μονοκοπανιά στην εφορία, το εισόδημά τους εκτοξεύεται, ανεβαίνουν κλίμακα και ο φόρος που πληρώνουν αντιστοιχεί, πολλές φορές, στα μισά χρήματα που έλαβαν.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οι συνταξιούχοι στους οποίους τα αναδρομικά καταβλήθηκαν το 2013 – και αφορούν συντάξεις του 2012 ή και του 2011 – πρέπει να κάνουν χειρόγραφη τροποποιητική δήλωση για το προηγούμενο έτος. Όμως ούτε οι εφορίες έχουν υπαλλήλους και αρνούνται να τις παραλάβουν», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Αβραάμ Πανίδης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι βεβαιώσεις αποδοχών που δίνουν τα ταμεία δεν επιμερίζουν τα ποσά στα έτη που αναλογούν: «Οι βεβαιώσεις αναγράφουν το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως αναδρομικά. Δεν επιμερίζονται. Και ο φορολογούμενος πληρώνει όταν τα εισπράττει», δηλώνει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Έτσι, όσο περισσότερο καθυστερήσει η έγκριση της σύνταξής σου, τόσο πιο μεγάλη είναι η ποινή σου. Δηλαδή, εκείνοι που λαμβάνουν αναδρομικά ποσά δύο ετών, θα πρέπει να τα «στριμώξουν» στη δήλωση ενός μόνο οικονομικού έτους, το εισόδημά τους θα φανεί κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι, θα ανέβουν συντελεστή και θα πληρώσουν... τα μαλλιά της κεφαλής τους.