Οριακή ανάπτυξη κατά 0,2% του ΑΕΠ βλέπει για το 2014 της χώρας, ο σύνδεσμος των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ένωση των ιταλών βιομηχάνων προέβλεπε ανάπτυξη 0,7% το 2014 για την ιταλική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά οι εκτιμήσεις επίσης αναθεωρούνται επί τα χείρω σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν: αντί για το 1,2% που είχε προβλεφθεί αρχικά, τώρα η προβλεπόμενη αύξηση του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος δεν ξεπερνά το 1%.

Η ένωση βιομηχάνων, προειδοποιεί ότι «η εμμονή στην στρατηγική της λιτότητας αποκλειστικά δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από την οικονομική κρίση».

Ο επικεφαλής της Confindustria Τζόρτζο Σκουίντσι προσπαθεί πάντως να παρουσιάσει, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος, «το ποτήρι μισογεμάτο»:

«Είναι πάλι δύσκολο να δεχθεί κανείς τους αριθμούς αυτούς, αλλά οι προοπτικές δείχνουν να βελτιώνονται. Η Ιταλία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, ξεκίνησε ένας πολιτικός κύκλος μεταρρυθμίσεων που φαίνεται να οδηγεί σε σταθερότητα», εκτίμησε ο Σκουίντσι.

Σύμφωνα με την Confindustria τη διετία 2104-2105 πρόκειται να χαθούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και το συνολικό ποσοστό ανεργίας στο τέλος του 2015 προβλέπεται να παραμείνει σχεδόν στα σημερινά επίπεδα: στο 13,5%.