Από το 1992 και τη συνθήκη του Μάαστριχτ όπου στο άρθρο 129β, περιελάμβανε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για απελευθέρωση του ανταγωνισμού-τότε ο ΣΥΡΙΖΑ το υποστήριζε- μέχρι σήμερα πέρασαν 22 χρόνια ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα (από την παραγωγή, τη διανομή και την παροχή ηλεκτρικού). 

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος είναι να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ που ισχύει μέχρι σήμερα. Η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των οδηγιών της Ε.Ε. 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι το επενδυτικό σχέδιο για τα δίκτυα θα καταρτιστεί και θα ελέγχεται πλήρως από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα.  Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι όποιες αντιδράσεις για το ζήτημα θα εκτονωθούν λίαν συντόμως. 

«Τα δίκτυα πόλης ανήκουν στο ΑΕΔΔΗΕ το οποίο και δεν αποκρατικοποιείται συνεπώς αυτό το ζήτημα έχει λυθεί. Τα υπόλοιπα δίκτυα σήμερα ανήκουν στο ΑΔΜΗΕ το οποίο ανήκει στην ΔΕΗ μια ήδη εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο. Αυτός ο οργανισμός θα αποκρατικοποιηθεί και το κράτος θα κρατήσει ένα ποσοστό το οποίο θα έχει στρατηγική σημασία και θα ελέγχει την κατάσταση πολύ καλύτερα από ότι σήμερα» τονίζει στο newpost.gr καθημερινός συνομιλητής του κ. Σαμαρά. 

Με το σπάσιμο της ΔΕΗ και τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίησή της η Κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επέλθει μια σειρά από ευνοϊκές μεταβολές και ρυθμίσεις με τελικό αποδέκτη τους καταναλωτές. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει σχετικά με το πελατολόγιο της νέας εταιρείας,  ότι θα μεταβιβαστούν κατ' αναλογικότητα το 30% των πελατών στη νέα εταιρεία, των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας άνευ της συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλεπόταν για διάστημα 4 μηνών, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα 6 μηνών δεν θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέλκυση των πελατών της.  

Κατά συνέπεια μετά από τους 4 μήνες ο καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος δεν ποιο δίκτυο θέλει να ενταχθεί ανάλογα με τις προσφορές που θα δεχθεί όπως ακριβώς γίνεται με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. 

Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών) αναμένεται να μειωθούν δραματικά σε πρώτο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων των ιδιωτών να καταργηθούν εντελώς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό έχει επι μήνες ασχοληθεί η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Μάλιστα ο δημοσιογράφος έχει επιμείνει να δοθούν απαντήσεις τις οποίες ωστόσο ουδέποτε η Κυβέρνηση έδωσε. 

Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να καταργηθούν ακόμα και οι εισφορές υπέρ τρίτων (Δήμους κλπ) που ούτως η αλλιώς κατά νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν μπορούν να επιβάλουν τα κράτη.  

Σχετικά με το προσωπικό της ΔΕΗ η δέσμευση είναι ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση αλλά με την πρόοδο των επενδύσεων θα πρέπει να γίνουν και νέες προσλήψεις.

TAGS