Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) Ιβάν Ίσκροφ προειδοποίησε σήμερα για απόπειρα αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

Σε (άκρως ασυνήθιστη, για την πρακτική του κ. Ίσκροφ) δήλωση του διοικητή της ΒΝΒ, την οποία μετέδωσαν στα κεντρικά δελτία τους η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ και άλλα μεγάλα ΜΜΕ, ο κ. Ίσκροφ προειδοποίησε ότι, «εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Πολιτείας διαμέσου καλά οργανωμένης επίθεσης εναντίον βουλγαρικών τραπεζών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πραγματική αιτία ανησυχίας για την ευρωστία τους», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ίσκροφ, στο στόχαστρο της επίθεσης με διάδοση κακόβουλων φημών, αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις επώνυμων έχει βρεθεί, από χθες, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βουλγαρίας, η First Investment Bank(FiBank).

Σύμφωνα με τον κ. Ίσκροφ η ΒΝΒ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών.

Ο Ιβάν Ίσκροφ κάλεσε όλους τους αρμόδιους θεσμούς της Βουλγαρίας να στηρίξουν τις ενέργειες της ΒΝΒ για εγγύηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας «να εφαρμόσουν όλη την αυστηρότητα του νόμου εναντίον των κυκλωμάτων που σπέρνουν κακοπροαίρετες φήμες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόφτσεφ επιβεβαίωσε, σήμερα, στη Βουλή, ότι, έχουν σημειωθεί απόπειρες σκόπιμης αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος χθες και σήμερα.

«Πράγματι, έχουν γίνει απόπειρες, σκόπιμες, κακοπροαίρετες και εκ προθέσεως, για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Από χθες διεξάγουμε έρευνα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό κακούργημα και οι εμπλεκόμενοι δράστες θα επωμιστούν βαριά ευθύνη» υπογράμμισε ο κ. Γιόφτσεφ στις δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και σε άλλα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η φημολογία που είχε σκοπό να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένη εμπορική τράπεζα», όπως είπε, διαδιδόταν με μαζική αποστολή ανώνυμων SMS, αλλά και μέσω του διαδικτύου.

Η Πολιτεία διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα για να αντιδράσει σε παρόμοια κακόβουλη επίθεση, διαβεβαίωσε ο Βούλγαρος υπουργός.

Τη διαβεβαίωση ότι, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας έδωσε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι, η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση των τραπεζών, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την ΒΝΒ και είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε προσπάθειά της.

Σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, ο κ. Ορεσάρσκι τόνισε ότι «δεν είναι καλό να γίνεται απόπειρα εκμετάλλευσης θεμάτων καθαρά οικονομικού και τραπεζικού περιεχομένου για οφθαλμοφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες».