Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μπορεί ο καύσωνας να υποχωρεί ωστόσο ο... φοροκαύσωνας φουντώνει για τα καλά. Τα στοιχεία των μέχρι τώρα εκκαθαρίσεων δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι φέτος θα πληρώσουν υπερδιπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρυσι καθώς στο εκκαθαριστικό περιέχονται έως και τέσσερις διαφορετικοί φόροι. Αυτοί που θα πάρουν μια μικρή επιστροφή είναι ελάχιστοι ενώ περισσότεροι έχουν μηδενική δήλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων τέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 ενώ σχεδόν έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Από την εκκαθάριση σε 1.458.432 δηλώσεις ή το 40,51% του συνόλου προκύπτει ένα σύνολο φόρου 1,714 δισ. ευρώ ή 1.175 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αναλυτικά, 753.441 δηλώσεις ή το 20,93% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 174,76 εκατ. ευρώ ή 232 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ 1.388.537 δηλώσεις ή το 38,57% είναι μηδενικές. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις φόροι που περιέχονται στο εκκαθαριστικό είναι ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Την ίδια ώρα παραμένει υψηλό το ποσοστό αυτων που δεν έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής καθόλου δήλωση αν και με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών την εβδομάδα που μας πέρασε υποβλήθηκαν 700.000 δηλώσεις δηλαδή το 12%  των συνολικά αναμενόμενων και μόνο την Πέμπτη υποβλήθηκαν 198.000 δηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο έδωσε παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.