Η Βουλγαρία προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, στον απόηχο της απόπειρας αγνώστων την περασμένη εβδομάδα να προκαλέσουν τραπεζικό πανικό

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αιτήθηκε και έλαβε τελικά από την Κομισιόν παροχή πιστωτικής γραμμής ύψους 2,3 δισ. δολαρίων ώστε να στηρίξει τράπεζες που ενδεχομένως να δεχθούν κερδοσκοπικές πιέσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει πως «η πρόβλεψη πιστωτικής γραμμής είναι ανάλογη με την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα υπό τις παρούσες ιδιόμορφες συνθήκες», ενώ καθησυχάζει πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. 

Διαβεβαιώσεις για το ίδιο θέμα έδωσε χθες Κυριακή και ο πρωθυπουργός της χώρας Ροσέν Πλεβνέλιεφ, λέγοντας πως «τα χρήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν επενδυθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας είναι ασφαλή και εγγυημένα. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το κανονικό καθεστώς».

Σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για ένα ζήτημα που την περασμένη εβδομάδα κόντεψε να «τινάξει» στον αέρα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, όπως πιστεύεται επιτήδειοι έστελναν SMS και mails σε ανυποψίαστους πολίτες με τα οποία τους προκάλεσαν φόβους για την  ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Οι δύο τράπεζες που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν η Corporate Commercial Bank (Corpbank) και First Investment Bank με την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας να εκτιμά πως τα όσα έγιναν αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης και συστηματικής απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.