Σε ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών μόνο Ταμείων για όλους τους ασφαλισμένους καλείται να καταλήξει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος μήνα. 

Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει σε σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό όπου θα περιλαμβάνονται τρία μόνο ταμεία: ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους πεαγγελματίες και ένα για τους αγρότες. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή στην έκθεση θα υπολογίζονται τα αναλογιστικά ελλείμματα και εφόσον διαπιστωθούν ελλείμματα θα προτείνονται αλλαγές, προκειμένου να αρχίσει η ενοποίηση των ταμείων και να νομοθετηθούν οι αλλαγές έως τον Νοέμβριο. 

Πάντως όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στον χώρο των ταμείων επικρατεί μεγάλη ανησυχία τόσο για το ταμειακό έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ όσο και για το σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης που εντοπίζεται από το 2016 και μετά.  

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η κρισιμότητα του συστήματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς διαφορετικά η διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα έχει νόημα. 

Μειωμένες εισφορές από σήμερα Τρίτη 

Εν τω μεταξύ από σήμερα 1η Ιουλίου άρχισε να εφαρμόζεται η μείωση των εισφορών κατά 3,9 μονάδες (2,9 για την εργοδοτική εισφορά και 1 ποσοστιαία μονάδα για την εργατική).  

Η συγκεκριμένη μείωση προκαλεί απώλειες 974 εκατ. ευρώ έως το 2018 εκ των οποίων τα 428,06 εκατ. είναι η απώλεια του 2014 και 425,80 θα είναι οι απώλειες για το 2015 κυρίως στον ΟΑΕΔ αλλά και στα Ταμεία.  

Παράλληλα εντός του Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων, με ενιαίο τρόπο για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το νέο σύστημα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2014 με αποτέλεσμα να μειωθεί το καθαρό ποσό που εισπράττουν οι συνταξιούχοι από 2,8% έως και 7,5%.  

Τέλος, από σήμερα άρχισε και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% για περίπου 1.168.540 συνταξιούχους. Κατά μέσο όρο η μείωση δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ στα Ταμεία που είναι ενταγμένα στο ΕΤΕΑ.