Σε διακανονισμό – μαμούθ που ξεπερνά τα 9 δισ. δολάρια εξαναγκάστηκε η γαλλική τράπεζα  BNP Paribas η οποία παραδέχθηκε την ενοχή της για παραβίαση αμερικανικών νόμων σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε άλλες χώρες, μία υπόθεση για την οποία ερευνώνται και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Η BNP κατηγορείται πως επέτρεψε δραστηριότητες τρομοκρατών στο Σουδάν και άλλες χώρες με τς αρχές να την κατηγορούν πως οι παραβιάσεις που έγιναν ήταν εσκεμμένες και ότι η κύρια προτεραιότητα της τράπεζας ήταν η αύξηση των κερδών της. 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, η τράπεζα λειτουργούσε πρακτικά ως «Κεντρική Τράπεζα της κυβέρνησης του Σουδάν», ενώ συγκάλυπτε τα ίχνη της, κάτι που παραδέχθηκε η ίδια η BNP. Για να ικανοποιεί μάλιστα τους Σουδανούς πελάτες της δημιούργησε ειδικά συστήματα πληρωμών που κατηύθυναν τις συναλλαγές μέσω δορυφορικών τραπεζών για να μη φαίνεται η προέλευσή τους.

Εσωτερικά έγγραφα της τράπεζας έδειξαν μάλιστα πως οι αξιωματούχοι της τράπεζας γνώριζαν όχι μόνο για την ανθρωπιστική κρίση στην αφρικανική χώρα, αλλά και για τους στενούς δεσμούς της κυβέρνησης με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ταυτόχρονα, η BNP κατηγορείται πως παρέκαμψε τις κυρώσεις και κατά οργανισμών άλλων χωρών όπως το Ιράν και η Κούβα.

Πέραν από το πρόστιμο που θα αναγκαστεί να καταβάλει, η BNP υποχρεούται βάση της απόφασης να αναστείλει για όλο το 2015 τις εργασίες της για τον διακανονισμό σε δολάρια μέσω του καταστήματός της στη Νέα Υόρκη και άλλων αμερικανικών θυγατρικών της.

Στο στόχαστρο και άλλες τράπεζες

Η υπόθεση της γαλλικής τράπεζας ωστόσο φαίνεται πως είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά παρόμοιες συναλλαγές και άλλων κολοσσών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Οι Γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale (SocGen), η γερμανική Deutsche Bank και η μονάδα Banamex της Citigroup στο Μεξικό ερευνώνται και αυτές για το ενδεχόμενο παραβίασης κυρώσεων ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες Αρχές, περιλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν, διερευνούν την τα δύο γαλλικά τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένα για πιθανή παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν, δήλωσε πηγή που είναι σε γνώση της υπόθεσης.