Θετικά λόγια επιφυλάσσει για την Ελλάδα ο χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs σε έκθεσή του, στην οποία προβλέπει πως φέτος η χώρα θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στη χρονιά.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το οικονομικό υπόβαθρο της Ελλάδα είναι θετικό, και το «2014 θα είναι το έτος όπου ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός, αν και σε χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι λόγοι της ανάκαμψης εστιάζονται στην ισχυρή τουριστική περίοδο, στη μείωση των πιέσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο, στην περιορισμένη ζήτηση και στη χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.

Ταυτόχρονα η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 4% σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Θετικά σκιαγραφεί ο οίκος και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που σύμφωνα με την έκθεση δείχνει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μπορεί να φτάσει και το 7% του ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές αναφέρει ο οίκος και συνεχίζει πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε σχέση με τα επίπεδά τους στα μέσα Απριλίου, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές.

Οι κίνδυνοι

Αναλύοντας τους κινδύνους η Goldman Sachs εκτιμά πως βασικότερος είναι η επανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενδεχόμενο που σε αυτή τη φάση είναι ακόμη υπαρκτό, και τίθεται ως παράδειγμα το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση δεν εκφράζονται φόβοι για επαναφορά στο επίπεδο της αβεβαιότητας του 2012, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι για ασυνέχεια στις πολιτικές που εφαρμόζονται,γεγονός που σύμφωνα με τη Goldman θα οδηγούσε σε περιορισμό των κεφαλαίων που ρέουν προς την Ελλάδα, αλλά και τη φυγή καταθέσεων και αποταμιεύσεων από τις τράπεζες.

Τι θα γίνει στο μέλλον

Σύμφωνα με την έκθεση, κρίσιμοι παράγοντες για το επόμενο διάστημα είναι τόσο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όσο και οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους.

Η Ελλάδα θα πρέπει σύμφωνα με την έκθεση στηρίξει περαιτέρω και ενεργητικά τη δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία προχώρησε τα τελευταία χρόνια.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πίεση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ελληνική αντιπολίτευση στην κατεύθυνση περαιτέρω μεταρρύθμισης της αγοράς και της ισχυρότερης έμφασης στις ιδιωτικοποιήσεις.