«Πάγωμα» της ανάπτυξης για τη ρωσική οικονομία «βλέπει» σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως απόρροια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ως απάντηση για τη στάση της στα γεγονότα στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ τοποθετεί την πρόβλεψη του για ισχνή ανάπτυξη 0,2%, αναφέρει ωστόσο πως οι κίνδυνοι παραμένουν, ακόμη και εάν δεν κλιμακωθεί περαιτέρω η ουκρανική κρίση. 

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η επακόλουθη επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση, μεγαλύτερες συναλλαγματικές πιέσεις και εκροές κεφαλαίων» αναφέρει το ΔΝΤ το οποίο προσθέτει πως οι εξελίξεις αυτές μπορούν να εκτροχιάσουν τις μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία

Το Ταμείο εκτιμά πως η χώρα ενδεχομένως να δώσει περισσότερη έμφαση στην οικονομική αυτοδυναμία παρά στη συνεργασία της με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των κυρώσεων έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά το επιχειρείν στη Ρωσία και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις» αναφέρει ταυτόχρονα η έκθεση που ωστόσο δεν βλέπει πρόβλημα με το δημόσιο χρέος της Μόσχας.

«Εκτιμάται ότι θα παραμείνει βιώσιμο και χαμηλό», επισημαίνεται στην έκθεση που ωστόσο προειδοποιεί πως επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, εφόσον χρειαστεί να επιβληθούν, θα πρέπει «να είναι προσωρινά και να εντάσσονται σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα».