Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Με τη θηλιά στο λαιμό βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς εκτός από την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν στις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλλουν και την πρώτη δόση για τον νέο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 
 
Ωστόσο αν και για το εισόδημα γνωρίζουν πόσο πρέπει να πληρώσουν εφόσον έχουν κάνει φορολογική δήλωση, για τον φόρο ακινήτων επικρατεί σκοτάδι. 
 
Και αυτό γιατί ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η εκκαθάριση να γίνει στις 18 Ιουνίου αυτή τελικά έχει καθυστερήσει και δεν έχει γίνει ακόμα. Η εκκαθάριση μάλιστα θα γινόταν και με βάση το Ε9, το οποίο και αυτό πήρε παράταση για τις 14 Ιουλίου. 
 
Έτσι φαίνεται πως η εκκαθάριση μετατίθεται για ένα μήνα αργότερα δηλαδή περίπου στις 20 με 25 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει όμως πως οι φορολογούμενοι-οι οποίοι σημειώνεται ότι δεν θα λάβουν ταχυδρομικώς ραβασάκι για τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα πρέπει να ενημερωθούν μέσω του Taxis- θα έχουν ένα περιθώριο πέντε ημερών για να βρουν τα χρήματα και να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 
 
Από τον φόρο ακινήτων- ο οποίος καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις με πρώτη στις 31 Ιουλίου- η κυβέρνηση αναμένει έσοδα περίπου 2,65 δισ.
 
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά λοιπόν από τους χιλιάδες φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ωστόσο με περίσσεια αδιαφορία καθυστερεί τις διαδικασίες και ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κοινωνία.