Χαιρετισμό στην απονομή βραβείων του διαγωνισμού Ecotrophelia που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, σε μία εκδήλωση όπου παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει σύνδεση της «ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας και τη βιομηχανία, με τελικό στόχο την εξωστρέφεια» , κάτι που όπως σημείωσε είναι απόλυτη στόχευση της κυβέρνησης.

«Περάσαμε πάρα πολλά χρόνια, θεωρώντας, ότι η λύση των πάντων είναι το ελληνικό δημόσιο, το κράτος. Ότι επιτυχία για τον καθένα από εμάς είναι να βρούμε μια θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» επεσήμανε ο υπουργός λέγοντας ταυτόχρονα πως η πορεία της κρίσης έδειξε πως αυτή η θέση ήταν λάθος, και υπογράμμισε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων.

«Οι μεταρρυθμίσεις» είπε, «είναι το κλειδί για το αύριο» και προσέθεσε λέγοντας πως υπάρχουν «πολλές δυνάμεις που βρίσκονται αντίθετες προς αυτήν την πορεία», είτε από «άγνοια είτε από εθελοτυφλία είτε για δεκάδες άλλους λόγους, ιδιοτελών ή μικρών συμφερόντων».

Ο κ. Δενδιας χαρακτήρισε ως μόνο δρόμο για τη χώρα τις μεταρρυθμίσεις, ενώ μίλησε για το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που όπως επεσήμανε αντιμετωπίζει η χώρα.

«Έχουμε θέματα ως προς τη σύσταση ενός φορέα πιστοποίησης, διασφάλισης ποιότητας για τα προϊόντα, που είναι made in Greece. Συνολικά το branding μας», τόνισε στη συνέχεια εκτιμώντας πως όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν.

«Πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις νέες ιδέες να μετατραπούν σε νέες επιχειρήσεις, σε νέα προϊόντα, που θα μπορούν να τοποθετηθούν στις διεθνείς αγορές» συνέχισε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτό χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη υπάρχουν οι δομές αυτές που θα μας επιτρέψουν, χρησιμοποιώντας τους πόρους και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και άλλους ιδιωτικούς πόρους μέσω μόχλευσης, να πάμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Παράλληλα επεσήμανε πως η ενίσχυση των startups, των νεοφυών επιχειρήσεων είναι «λαϊκή καπιταλιστική δημοκρατία».

«Το δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου, ο οποίος έχει μία ιδέα,  να βρει στήριξη από το σύστημα στα πρώτα βήματά του. Η δημιουργία incubators ή αν θέλετε θερμοκοιτίδων νέας επιχειρηματικότητας είναι επίσης κάτι απαραίτητο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.