Παράλληλα με τις ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία «ενεργειακή μάχη» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ διαμήνυσε πως σκοπεύει να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον ενεργειακό τομέα της χώρας, μία απόφαση που του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει στις εταιρείες φυσικού αερίου – δημόσιες και ιδιωτικές- σε ποιόν θα πρέπει να προμηθεύουν φυσικό αέριο και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Μόσχας ότι θα διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Τις προθέσεις της Μόσχας έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προέβλεψε πως το φθινόπωρο θα υπάρξει «μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου».

«Η Ουκρανία δεν πληρώνει για το φυσικό αέριο. Αυτό το χρέος είναι τεράστιο. Παίρνουν αέριο από τις υπόγειες δεξαμενές. Το φθινόπωρο θα υπάρξει μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου», ανέφερε ο Μεντβέντεφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας μάλιστα συνέδεσε τις εξελίξεις στην ενέργεια με τα όσα λαμβάνουν χώρα στα ανατολικά της Ουκρανίας και τις συγκρούσεις μεταξύ στρατού και αυτονομιστών,

«Τερματίζοντας την εκεχειρία, ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο έκανε ένα δραματικό λάθος. Θα προκαλέσει περισσότερα θύματα. Και τώρα είναι προσωπικά υπεύθυνος για αυτά», σημείωσε ο ρώσος πρωθυπουργός