Για πιο θετική εικόνα στην ελληνική οικονομία, «γεγονός που αποτυπώνεται όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα από τις τράπεζες.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία επίσκεψής του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, είπε για το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Σάλλας τόνισε πως η αγορά, με πολύ ομαλό τρόπο, σταδιακά θα εξυπηρετείται, καθώς, όπως είπε, οι τράπεζες είναι πλέον σημαντικά ισχυρότερες και οι πόροι που διαθέτουν προς χρηματοδότηση είναι περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

«Είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και η επιτυχής διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης, για να μην μιλάμε μόνο για την οικονομία», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι και συγκεκριμένα στην οικονομία καταγράφεται βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα σε διάφορους κλάδους, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό. Κατά τον ίδιο, προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Ο κ. Σάλλας, διαβεβαίωσε ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα από τις τράπεζες σημειώνοντας ότι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Εξετάζουμε μία -μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Σάλλας.

 Συμπλήρωσε δε, πως οι τράπεζες έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες, οπότε είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Σχετικά με το ζήτημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ο κ. Σάλλας είπε πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ήπιο τρόπο, χωρίς να προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις.

Αναφερόμενος τέλος, στην ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, τη χαρακτήρισε ως έναν κρίσιμο παράγοντα, που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οπως είπε, η τόνωση της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομεά αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς.