Το τελικό πλάνο με τα βασικά σημεία για την πληρωμή των αναδρομικών των ενστόλων, αλλά και την προσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών τους στα επίπεδα πριν τις περικοπές, έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε 550 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο η καταβολή των αναδρομικών, ενώ η ετήσια δαπάνη στα 200 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Έθνος, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση και για την αύξηση των δόσεων που αφορούν στην κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών που προέκυψαν μετά τη δικαστική απόφαση προς τους ένστολους.

Σε ότι αφορά τους οφειλέτες στο Δημόσιο, εξετάζεται να προταθεί προς την τρόικα η αύξηση τουλάχιστον σε 48 των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ στις προτεραιότητες τίθεται και η διαγραφή των προσαυξήσεων, εφόσον ο πολίτης καλύψει εφάπαξ την οφειλή του. 

Σε σχέση πάντως με τους ενστόλους, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Συμψηφισμό του κοινωνικού μερίσματος, συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, που έλαβαν οι ένστολοι έως 1.500 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

- Συμψηφισμό ποσού κοντά στα 70 εκατ. ευρώ και αφορά στις πληρωμές λόγω προαγωγών που έγιναν από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα

- Μισθολογικές προσαρμογές για την αύξηση των αποδοχών των ενστόλων σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα χωρίς ωστόσο να προσεγγίζουν τα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, αλλά και σταδιακή αποπληρωμή των αναδρομικών.