Με το βλέμμα και το μυαλό στραμμένο στην πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου τον Σεπτεμβρίου που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, πραγματοποιείται το Eurogroup στις Βρυξέλλες
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την Ελλάδα και αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ. 
 
Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων έξι προαπαιτούμενων δράσεων,ενώ αυτό που προβληματίζει εντόνως τους εταίρους είναι το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια.
 
Μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και την έγκριση του 1 δις επανέρχεται και η τρόικα με νέα σύνθεση καθώς ο Ντέκλαν Κοστέλο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικατέστησε τον Ματίας Μορς.
 
Με δεδομένο ότι, ενώ η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει το κόστος για το μισθολόγιο των δικαστικών, αναζητείται ακόμη τρόπος για την αποκατάσταση του μισθολογίου των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, εάν τελεσιδικήσουν ανάλογες προσφυγές ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, ενδέχεται το συνολικό κόστος να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Με οικονομικούς παράγοντες να εκφράζουν φόβους, ότι κινδυνεύει να μηδενισθεί ουσιαστικά το εμπροσθοβαρές πρωτογενές πλεόνασμα, που θα αποτελούσε «ατού» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
 
Από ελληνικής πλευράς πάντως θα επιχειρηθει να «περάσουν» κάποιες φοροελαφρύνσεις στις οποίες είχε αναφερθεί από την πρώτη στιγμή ο Γκίκας Χαρδούβελης
 

Σύμφωνα με την Ημερησία είναι:

  • Η μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016.
  • Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης,κατά 15% έως 20%, στηριζόμενοι στο επιχείρημα ότι η αύξησή του οδήγησε σε απώλεια εσόδων 500 εκ. ευρώ φέτος και μείωση της κατανάλωσης κατά 71%.
  • Η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
  • Η  έκπτωση έως 40% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, πάνω στην οποία υπολογίζεται το πόθεν έσχες αλλά και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017.