current views are: 1

7 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:25

Σταϊκούρας: Τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται

Στη δημοσίευση της σειράς πινάκων του Μηνιαίου Δελτίου της Γενικής Κυβέρνησης προχώρησε ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ το 2014.

Δημοσίευση 08:25’
αρθρο-newpost

Στη δημοσίευση της σειράς πινάκων του Μηνιαίου Δελτίου της Γενικής Κυβέρνησης προχώρησε ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ το 2014.

Στη δημοσίευση της σειράς πινάκων του Μηνιαίου Δελτίου της Γενικής Κυβέρνησης προχώρησε ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ το 2014.

Όπως ανακοίνωσε, «Αποτελεί προτεραιότητα για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η τακτική, έγκαιρη, έγκυρη, πλήρης και διαφανής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, για το 1ο πεντάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Έτσι η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται.

Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, σταδιακά, αποκαθίσταται.

Ενώ και οι ενδείξεις που σηματοδοτούν μια επικείμενη έξοδό της από την ύφεση, εντός του τρέχοντος έτους, ενισχύονται, όλο και περισσότερο. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση.

Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Αυτό επιβάλλει, σε όλους μας, συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες, θεσμικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας. Σήμερα, δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις».

Δείτε ΕΔΩ το Μηνιαίο Δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης