Την ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος των χωρών του Νότου τόνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς Βερνερ Ζιν και προς αυτό το πλαίσιο πρότεινε την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης όπου θα συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Μιλώντας το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο κ. Ζιν έφερε ως παράδειγμα τη χρηματοπιστωτική κρίση που σημειώθηκε το 1997 πλήττοντας τις χώρες της Ασίας, και η οποία αντιμετωπίστηκε με διαγραφή μέρους του χρέους εκ μέρος των πιστωτών τους. 

«Χρειαζόμαστε μία διάσκεψη για το χρέος στην Ευρώπη για να χορηγηθεί μερική ελάφρυνση στις χώρες του Νότου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν, προσθέτοντας: 

«Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από κοινού, καθώς εμπλέκονται αρκετές χώρες».

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τις τιμές και τα κόστη όσο χρειάζεται για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, επεσήμανε ο Ζιν, και όπως είπε αν και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις χώρες αυτές δείχνει ότι η προσαρμογή προχωρά, η συζήτηση σχετικά με τον αποπληθωρισμό είναι άστοχη.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Ifo σημείωσε πως η απομάκρυνση των τοξικών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας των πιστωτικών ιδρυμάτων εν όψει των stress tests που θα διεξαχθούν από την  ΕΚΤ έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Το Bloomberg τονίζει πως το χρέος της Ιταλίας άγγιξε τα 2,15 τρισ. ευρώ τον Απρίλιο, πλησιάζοντας το αντίστοιχο επίπεδο χρέους που είχε η Γερμανία στα τέλη του 2013. Σχετικά με την Ελλάδα το πρακτορείο σημειώνει πως το χρέος της βρίσκεται κυρίως σε χέρια δημοσίων πιστωτών,  ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι.