Σταθεροποίηση παρουσιάζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. 

Το δολάριο σήμερα το απόγευμα διαπραγματευόταν στα 1,3599 δολ. από το επίπεδο των 1,3593 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήθηκε στα 1,3592 δολ.

Το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα βελτιώθηκε σήμερα από την Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε ανάλυση της προβλέπει ότι η Fed θ΄αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια, συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο του 2015, και όχι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 όπως προεξοφλεί η αγορά. Με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση αυτή την εβδομάδα των πρακτικών από την συνεδρίαση της Fed 17ης- 18ης Ιουνίου. Η επίσπευση αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την ουσιαστική βελτίωση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η οποία έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ έφθασε τις 288.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μόλις 215.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα δεδομένα της αγοράς συναλλάγματος ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα καθώς το περιθώριο μεταξύ ευρώ/δολαρίου στα swap έχει διευρυνθεί προς όφελος του δολαρίου στις 35 μονάδες βάσης. Το ίδιο περιθώριο ήταν μηδενικό στις αρχές του έτους.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 4 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το 1 εκατ. ευρω σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,95% από 5,99% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,25% να περιοριστεί στο 4,70% από 4,74% που έκλεισε την Παρασκευή.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο κυμαίνονταν στο 0,486%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,392%, το εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,303%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,203% από 0,204%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,097%.