Πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα «κόκκινα δάνεια» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 3ο επενδυτικό Forum της Eurobank.

Ο κ. Στουρνάρας, αφού αναφέρθηκε στον απολογισμό της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαρακτήρισε τις συζητήσεις για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας «βασικό κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας».

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ο τομέας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με κυριότερη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που κάνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «να διστάζουν να χορηγούν νέα δάνεια ενώ ταυτοχρόνως τις αναγκάζει να δεσμεύουν περισσότερο κεφάλαιο για τις μελλοντικές απώλειες από τα επισφαλή δάνεια».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να ανακάμψει η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα αποπληρωμής.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμοστεί νέο πλαίσιο σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών.