Βαρύ φορολογικό εξάμηνο έχουν μπροστά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και τον Δεκέμβριο 9 δισ. ευρώ φόρους.
 
Πρόκειται για τον φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόρο πολυτελείας (περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό μετά την υποβολή της δήλωσης), τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας στα τέλη του έτους.
 
Πονοκέφαλο στο υπουργείο οικονομικών προκαλούν οι καθυστερήσεις στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων με την προθεσμία να λήγει μετά την παράταση που δόθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου αλλά ακόμα 1,5 εκατ. δηλώσεις να είναι σε εκκρεμότητα. 
 
Την ίδια ώρα αναπάντητο ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τον φόρο ακινήτων που όπως όλα δείχνουν θα προσδιοριστεί στις 20-25 Ιουλίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο πέντε μέρες να εξοφλήσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου. 
 
Οι δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος είναι τρεις και εκπνέουν η πρώτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη 30 Σεπτεμβρίου και  τρίτη 30 Νοεμβρίου. 
 
Ταυτόχρονα οι πολίτες θα πρέπει να εξοφλούν τις δόσεις για τον φόρο ακινήτων (που φέτος αντικαθιστά το χαράτσι και τις δόσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ). 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 1.928.695 δηλώσεις ή το 41,56% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 2,484 δισ. ευρώ ή 1.288 ευρώ κατά μέσο όρο.
 
Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως διαμηνύουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.