Πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων αναμένεται να πληρώσει η αμερικανική τράπεζα Citigroup, για τη διευθέτηση έρευνας των αμερικανικών αρχών σχετικά με την εξαπάτηση επενδυτών που αγόραζαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με πηγή με γνώση στο θέμα, το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου αναμένεται να καταβληθεί σε μετρητά, αλλά προβλέπεται και η πληρωμή αρκετών δισ. δολαρίων για τη βοήθεια δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το πρόστιμο αυτό είναι υψηλότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές με βάση τη δραστηριότητα της Citigroup όσον αφορά στα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. 

Οι συζητήσεις μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Citigroup είχαν σταματήσει τον περασμένο μήνα, καθώς οι δύο πλευρές απείχαν πολύ από το να συμφωνήσουν σε ένα πρόστιμο του διακανονισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ετοιμασθεί να ασκήσει δίωξη κατά της τράπεζας.

Η Citigroup αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τη Δευτέρα και η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 3,4 δισ. δολάρια. 

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν και το Κολοράντο έκαναν έρευνα στην τράπεζα στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ομάδας κρούσης για τη διερεύνηση των χρεοκοπημένων ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. H αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase πλήρωσε πρόστιμα 13 δισ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας της ομάδας κρούσης. Η Bank of America βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας.

TAGS