Η προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι τρόποι που θα έρθει η ανάπτυξη και η οικονομική κατάσταση της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς επεσήμανε πως ο τραπεζικός τομέας είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάπτυξης της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, περιέγραψε τους βασικούς άξονες των αλλαγών, οι οποίες εφαρμόζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται, κυρίως, ιδιωτικές επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Σταθάκης, δήλωσε, διαμήνυσε πως το κόμμα θα έχει ως βασικές οικονομικές επιλογές την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου, την εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης και τον προσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κατεύθυνση πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

Τοποθετήσεις Μόντι – Λέτα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος ζήλος που επιδεικνύεται στο δημοσιονομικό σκέλος χρειάζεται και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. 

«Η ανάπτυξη είναι εθνικό ή ευρωπαϊκό θέμα;» Το συγκεκριμένο ερώτημα διατύπωσε από το ως βάση της συζήτησης, η οποία, κατά τη γνώμη του, οφείλει να διεξαχθεί στην Ευρωζώνη ο Ενρίκο Λέτα, o οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την πρόσβαση σε ρευστότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι, λόγω της δυστοκίας των τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν δυνατότητες στις αγορές κεφαλαίων.

Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Fitch Ratings Ντάγκλας Ρένγουικ δήλωσε ότι «το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατοπιστεί σε υψηλή θέση χρέους, λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων από την εξαετή ύφεση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι υψηλό, οι ενδείξεις προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι περιορισμένες και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα». 

Αυτές, είπε ο κ. Ρένγουικ, είναι οι αιτίες οι οποίες κρατούν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.