Πολύ καλύτερη σε σχέση με πριν από λίγο καιρό είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας

Ο κ. Σάλλας σημείωσε πως οι τράπεζες «μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σε πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερη θέση», ενώ τόνισε πως «προηγήθηκε η σταθεροποίηση και στη συνέχεια τροφοδοτείται η αγορά, σταδιακά, με βελτίωση και ικανοποιητικό ρυθμό».

Χαρακτήρισε εξάλλου ελεγχόμενο το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα οι αρμόδιες αρχές θα το διαχειριστούν δίχως να δημιουργηθεί «κανένα κοινωνικό πρόβλημα».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε νέα εργαλεία για ρύθμιση δανείων στο άμεσο διάστημα:

«Τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν 10 ή 20 ή 50 μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε μόνο κάποια στεγαστικά δάνεια. Αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις. Συνδέεται η επίλυση του θέματος στενά με την ανάπτυξη της οικονομίας και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αυτό το αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με τα εργαλεία, ο κ. Σάλλας επεσήμανε πως «αναλύονται διάφοροι κλάδοι και υπάρχουν αντιμετωπίσεις και ρυθμίσεις (σ.σ. Μη εξυπηρετώμενων δανείων) καθημερινά». 

«Το κάθε δάνειο ή η κάθε περίπτωση για κάθε επιχείρηση ή κλάδο, είναι ακριβώς έτσι διαμορφωμένη ή διαμορφώνεται ούτως ώστε, να βοηθήσει την επιχείρηση που η καθεμία έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλού θα πρέπει να γίνει κάποια μετοχοποίηση, αλλού θα πρέπει να γίνει επέκταση της εξόφλησης, αλλού μείωση επιτοκίου, αλλού διάφορα πράγματα», είπε σχετικά με τις μεγάλες δανειοδοτήσεις.

«Εκείνο που έχει σημασία», συνέχισε, «δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή στο τραπεζικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις, αλλά να υπάρχει μία ισορροπημένη εξέλιξη και αντιμετώπιση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα πουθενά». 

Ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, εκτίμησε πως συνολικά τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται ανάμεσα σε 75 με 77 δισ. ευρώ, έσπευσε όμως να τονίσει πως οι τράπεζες είναι ασφαλισμένες. 

«Δεν υπάρχει πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα, απλά η επίλυση και η σταδιακή αντιμετώπισή του, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που βοηθά την πορεία και την έξοδο από την κρίση της οικονομίας» σημείωσε και προσέθεσε πως οι μέχρι  τώρα νόμοι για το θέμα έχουν αποδώσει.  

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αρχίζει πια να ανακάμπτει» είπε και έφερε ως παραδείγματα τις εξαγωγές, τη μεταποίηση τροφίμων, τον αγροτικό τομέα.

Απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας πως «από πλευράς κεφαλαίων πολύ σοβαρά και ισχυρά κεφαλαιοποιημένες».

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι εξαιρετικά ισχυρό και έχει από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.