Δεν μπορεί να διατηρηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς νέα δάνεια, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling), ο κ. Στουρνάρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής η ανάκαμψη της οικονομίας δεν στηρίχθηκε στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος πρακτικώς ήταν ανύπαρκτος. Ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως εφεξής η οικονομία θα πρέπει να προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Στην αντίθετη περίπτωση αμφέβαλλε για το κατά πόσον η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να είναι διατηρήσιμη.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμη πως τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τέλος, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας να τιμήσουν την υπόσχεση τους και αποφασίσουν μέτρα για την ανακούφιση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος.

Απότ την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ κτίμησε ότι το Ελληνικό Χρέος είναι βιώσιμο. Ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της. Διευκρίνισε επίσης ότι στην περίπτωση που ο ΕSM χορηγήσει νέο δάνειο, αυτό θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους (conditionality).