«Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας, πλέον, το διακύβευμα για την Ελλάδα έπαψε να είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά «οι μοχλοί ανάπτυξης μέσα από τους οποίους θα μπορέσουμε πραγματικά να δούμε την ελληνική οικονομία να μετασχηματίζεται, να μεταλλάσσεται και να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό σημειώνοντας πως «σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πλαίσια λειτουργίας στο ελληνικό yachting, με στόχο να αυξήσουμε τα σκάφη αναψυχής που βρίσκονται στη χώρα». 

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ακόμα πως η χώρα θα μπορούσε «να είναι ο παγκόσμιος προορισμός του yachting και συμπλήρωσε ότι οφείλουμε να αναδειχθούμε σίγουρα στη Μεσόγειο».

Αναφορές έκανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και στην ποντοπόρο ναυτιλία, τονίζοντας πως «μας ενδιαφέρει το πως θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον κλάδο να έχει περισσότερη σύνδεση με την ελληνική οικονομία, το πώς θα μπορέσουμε να κινητροδοτήσουμε περισσότερα ναυτιλιακά κεφάλαια να επενδυθούν στη χώρα, το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτό που λέγεται shipping cluster στον Πειραιά».

Ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ναυτιλίας, που οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, παρατήρησε ο υπουργός, είναι η ηλικία των πλοίων, αναφέροντας: 

«Πριν από 15 χρόνια, τα έτη ηλικίας των ελληνόκτητων πλοίων ξεπερνούσαν την 20ετία. Σήμερα, η ηλικία πέφτει σημαντικά κάτω από τα 10 χρόνια. Είναι, ανάλογα με την εκτίμηση, από 8,8 ως τα 9,2 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων. Και, βέβαια, υπάρχουν και τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για την Ελλάδα. Ενώ στο παρελθόν η πλειοψηφία του στόλου προερχόταν από δεύτερο ή τρίτο χέρι, σήμερα συζητάμε για ένα στόλο νεότευκτο, ο οποίος κατορθώνει και τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα ο διάπλους του “Βορείου περάσματος” από ελληνόκτητο LNG, για πρώτη φορά».