Την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη υπογραμμίζει σε έκθεσή της επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

Αν και η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης σύμφωνα με την Κομισιόν, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σημειώνει πως οι προκλήσεις δεν έχουν ξεπεραστεί αφού η Ελλάδα βιώνει τις χρόνιες συνέπειες της βαθιάς ύφεσης.

Για την JP Morgan δύο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την προσπάθεια για επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς: Η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία και ο διαρκής κίνδυνος για πιστωτικό κραχ.

Επομένως, όπως αναφέρει η JP Morgan, απαραίτητο θεωρείται να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο χαλάρωσης των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που επείγει ακόμη περισσότερο και από τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

«Αν η Ελλάδα λάβει τη δημοσιονομική ευελιξία που χρειάζεται, τότε η οικονομία της θα αναπτυχθεί περισσότερο από ότι προβλέπει η τρόικα, της οποίας οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη +0,6% το 2014 και +2,9% το 2015» προσθέτει η JP Morgan.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι μπορεί η ανάπτυξη να επιστρέφει στην Ελλάδα, όμως η υψηλή ανεργία και ο αποπληθωρισμός θα συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα για αρκετό καιρό.

Για το τρέχον έτος, 2014, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ. Όμως, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των τελευταίων ετών, η τρόικα επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο δημοσιονομικό μέτωπο. Οι δανειστές προειδοποιούν πως η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,75% του ΑΕΠ για τη διετία 2015 - 2016.