current views are: 1

14 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:08

Κορρές: Νέα πρωτογενής έρευνα σε «πράσινες» λύσεις

Η ΚΟΡΡΕΣ, στο πλαίσιο της σταθερής επένδυσης στην Έρευνα & Ανάπτυξη για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των φυσικών προϊόντων, εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών στη νέα πανευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά, OPTIBIOCAT.  

Δημοσίευση 08:08’
αρθρο-newpost

Η ΚΟΡΡΕΣ, στο πλαίσιο της σταθερής επένδυσης στην Έρευνα & Ανάπτυξη για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των φυσικών προϊόντων, εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών στη νέα πανευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά, OPTIBIOCAT.  

Η ΚΟΡΡΕΣ, στο πλαίσιο της σταθερής επένδυσης στην Έρευνα & Ανάπτυξη για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των φυσικών προϊόντων, εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών στη νέα πανευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά, OPTIBIOCAT.  Π

Πρόκειται για επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ανακάλυψη καινοτομικών πράσινων πρακτικών παραγωγής καλλυντικών με τεκμηριωμένο περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικό προφίλ. Στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας, η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται με δεκαπέντε [15] διακεκριμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από επτά [7] χώρες της Ευρώπης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα OPTIBIOCAT έχει ως αφετηρία τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών 

-εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα €10δις έως το 2018- και «απαντά» στο βασικό ζητούμενο για υιοθέτηση παραγωγικών μεθόδων που σέβονται τις αρχές της αειφορίας και χρήση συστατικών με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί της αγοράς -με την ΚΟΡΡΕΣ να έχει καίριο ρόλο- από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία ενώνουν την τεχνογνωσία τους, καλύπτοντας όλο το φάσμα της διαδικασίας ανάπτυξης καλλυντικών.

Αντικείμενο της έρευνας, που θα ολοκληρωθεί το 2018, είναι οι εστέρες -μία από τις πιο κοινές οικογένειες «συστατικών εργαστηρίου»,  που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία καλλυντικών για την απαλή υφή που προσδίδουν στο τελικό προϊόν, χωρίς ωστόσο να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η έρευνα OPTIBIOCAT εστιάζει στη μελέτη μίας απόλυτα πράσινης παραγωγικής διαδικασίας που θα εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, καταλήγοντας σε 100% φυσικούς εστέρες. Στη συνέχεια, η ΚΟΡΡΕΣ θα ερευνήσει για πρώτη φορά παράπλευρες ιδιότητές τους, όπως η αντιοξειδωτική, δίνοντας νέα διάσταση σε ένα «κοινό» έως τώρα συστατικό. Το συγκεκριμένο project θα δημιουργήσει, παράλληλα, μία σημαντική πηγή νέα γνώσης, αξιοποιήσιμη και από άλλους κλάδους, όπως της φαρμακευτικής και των τροφίμων. 

Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογης κλίμακας πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο η ΚΟΡΡΕΣ εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών. Έχει προηγηθεί το project AGROCOS  που αφορά στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών -1.800 φυτά από όλο τον κόσμο και 3.600 εκχυλίσματα- ως προς την καλλυντική και την αγροχημική τους δράση. Η ευρύτερη πρωτογενής έρευνα στον τομέα των φυσικών συστατικών που έχει ήδη δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, θα καταλήξει με την ανακοίνωση των πέντε [5] καλύτερων φυτών και δραστικών συστατικών με καλλυντική εφαρμογή και εμπορική προοπτική εντός του τρέχοντος έτους.

Στόχος της ΚΟΡΡΕΣ είναι να παρέχει καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα βασισμένα σε δραστικά συστατικά φυσικής προέλευσης, να προάγει την έρευνα στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος και να αναδεικνύει τα πολύτιμα ελληνικά βότανα μέσα από συνεργασίες με τοπικούς καλλιεργητές και την παραγωγή δικών της φυτικών εκχυλισμάτων υψηλής βιολογικής αξίας.

Partners

ΚΟΡΡΕΣ / Ελλάδα

  • University of Naples “Federico II” / Ιταλία
  • BIOCOM AG / Γερμανία
  • CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre / Ολλανδία
  • Chalmers University of Technology / Σουηδία
  • CLEA Technologies BV / Ολλανδία
  • Dyadic Netherlands B.V. / Ολλανδία
  • INRA – Institut National de la Recherche Agronomique LISBP/INSA / Γαλλία
  • Luleå University of Technology / Σουηδία
  • NZYTech / Πορτογαλία
  • ProteoNic B.V. / Ολλανδία
  • ServiceXS B.V. / Ολλανδία
  • SUPREN GmbH / Γερμανία
  • Taros Chemicals GmbH & Co KG / Γερμανία
  •  University of Helsinki / Φιλανδία
  • Westfälische Wilhelms-Universität Münster / Γερμανία

σχετικα αρθρα