Τον άμεσο διορισμό νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Banco Espirito Santo (BES) επέβαλε η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας, όπως αναφέρου οι Financial Times.

Με την κίνηση αυτή επιταχύνεται κατά δύο εβδομάδες η αντικατάσταση των μελών της διοίκησης της τράπεζας, τα οποία είχαν τοποθετηθεί από τον οικογενειακό όμιλο Espirito Santo (τον μεγαλύτερο μέτοχος της BES), με μία ανεξάρτητη διοικητική ομάδα που δεν έχει σχέσεις με τον όμιλο ή το σημερινό διοικητικό συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της BES κατρακύλησε περισσότερο από 36%, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεσή της στον όμιλο Espirito Santo, μετά την αδυναμία της μητρικής εταιρείας του οικογενειακού ομίλου να πληρώσει γραμμάτιά της.

Με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ζήτησε από τη BES να συγκαλέσει χθες βράδυ έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και να ορίσει τον Βίτορ Μπέντο, έναν σεβαστό οικονομολόγο και διευθυντή επιχειρήσεων, ως τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο με άμεση ισχύ της σχετικής απόφασης. Ο κ. Μπέντο και η νέα ομάδα αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 31 Ιουλίου, όταν ο Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο - που ήταν επί 22 χρόνια εκτελεστικός πρόεδρος της BES - αναμένεται να παραιτηθεί μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο. Καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της τράπεζας θα αναλάβει άμεσα ο Ζοάο Μορέιρα Ράτο, που είναι σήμερα επικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας, και τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου θα αναλάβει Ζοζέ Ονόριο που είναι στέλεχος επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ο όμιλος Espirito Santo, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole - ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της BES - και οι εποπτικές Αρχές της χώρας έχουν εγκρίνει ήδη τον διορισμό των τριών νέων διοικητικών στελεχών της τράπεζας από το τέλος του μήνα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι δεν θα καλούνται οι φορολογούμενοι της χώρας να διασώζουν τράπεζες που χρεοκοπούν, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υπάρξει κρατική στήριξη της BES.

Τα σχόλια του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγιναν μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της τράπεζας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's την Παρασκευή.