Στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ ανώτερα από το στόχο.

Σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η πορεία του προϋπολογισμού το α’ εξάμηνο δείχνει ότι «δημιουργείται η αναγκαία βάση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα τόσο από τα περυσινά επίπεδα, όσο και από τον επικαιροποιημένο στόχο. 

 Μάλιστα τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένα 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, υπερβαίνοντας τα 4 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, πάντως, ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, περίπου 190 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα αυτό οφείλεται στις υψηλότερες φέτος επιστροφές φόρων. Παραμένουν όμως 70 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο, ήταν 205 εκατ. ευρώ ανώτερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 72 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα. Την ίδια στιγμή, οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ.