«Μηνύματα» προς ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με νέα έκθεσή του σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της νομισματικής ένωσης.

Το ΔΝΤ επανέλαβε την εισήγησή του προς την ΕΚΤ για «ποσοτική χαλάρωση», προβάλλοντας την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν «περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να προχωρήσει η ανάπτυξη και να ενισχυθεί ο επενδυτικός τομέας.

Το Ταμείο υπογραμμίζει υποστηρίζεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης «είναι αδύναμη και άνιση», οι χρηματοπιστωτικές αγορές της είναι «υπερβολικά κατακερματισμένες» και προειδοποιεί για τους «κινδύνους του αποπληθωρισμού».

Παράλληλα, προτρέπει τα μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην «αποκατάσταση των ισολογισμών» των τραπεζών και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της απασχόλησης.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη για ποσοτική χαλάρωση αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει, προσθέτοντας την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζονται οι «παρατεταμένες συνέπειες» της κρίσης, όπως η υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και επισημαίνεται ότι και οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα προ της ύφεσης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι «άνισα κατανεμημένη» μεταξύ των χωρών.

«Κίνδυνοι για την ανάπτυξη εξακολουθούν να γέρνουν προς την αρνητική πλευρά», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «περαιτέρω αρνητικές κρίσεις, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς, να σταματήσουν την ανάκαμψη και να σπρώξουν την οικονομία σε χαμηλότερο πληθωρισμό».

Το Ταμείο επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί μόνο λίγο το επόμενο έτος, σε 1,5% από 1,1% το 2014. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 0,7% φέτος και του 1,2% το 2015.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ και ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Ραντζίτ Τέζα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους από την πιθανότητα χαμηλού πληθωρισμού.