current views are: 1

15 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση05:47

Έρχονται επιπλέον φόροι 3,5 δισ. ευρώ για 2,4 εκατ. φορολογουμένους

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τέλειωσε και η «λυπητερή» για εκατομμύρια φορολογουμένους έρχεται.

Δημοσίευση 05:47’
αρθρο-newpost

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τέλειωσε και η «λυπητερή» για εκατομμύρια φορολογουμένους έρχεται.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τέλειωσε και η «λυπητερή» για εκατομμύρια φορολογουμένους έρχεται.

Πιο συγκεκριμένα, περιμένει σοκ όσους υπέβαλαν δήλωση, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα όσους δεν υπέβαλαν.

Ρεκόρ δηλώσεων τη Δευτέρα

Ρεκόρ υποβολής δηλώσεων καταγράφηκε χθες, τελευταία ημέρα της διορίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, με το Taxisnet να αντέχει τελικά τον «συνωστισμό» των 200.000 δηλώσεων Ε1 που υπεβλήθησαν.

Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα καταβάλουν έξτρα φόρο έως 2.100 ευρώ.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.

Έτσι, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο 5,5% επί του εισοδήματός τους από μισθωτές υπηρεσίες.

Πρόσθετοι φόροι 3,5 δισ. ευρώ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έρχεται η ώρα του λογαριασμού, με περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογουμένους να  καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, φέτος τα εκκαθαριστικά «καίνει»,  κυρίως φορολογουμένους που έχουν χαμηλά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη φοροεπιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τα στοιχεία (μέχρι 13/7/2014) δείχνουν ότι:

2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,374 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.433 ευρώ.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

Το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό περιλαμβάνει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

α) Τον φόρο εισοδήματος

β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) Το τέλος επιτηδεύματος

δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

– 1.108.862 δηλώσεις ή το 20,28% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 293,26 εκατ. ευρώ ή 265 ευρώ κατά μέσο όρο.

– 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.


σχετικα αρθρα