ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά το 1,3 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2014, 14:06 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2014, 14:21
Ξεπερνά το 1,3 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα
Facebook Twitter Whatsapp

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,37  δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,37  δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Διευκρινίζεται ότι το στοιχείο αυτό προκύπτει σε ταμειακή βάση, εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο προϋπολογισμός σε ταμειακή πάντα βάση, εμφάνισε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρω. έναντι ελλείμματος 8,7 δισ. ευρω την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αυτό σημαίνει πως υπήρξε αύξηση των εσόδων στα 21,9 δισ. ευρώ από 20,2 δισ. ευρώ πέρυσι και την μείωση των δαπανών στα 24,1 δισ. ευρώ από 28,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σημειώνεται ότι στα έσοδα περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1.310 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Στις δαπάνες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 264 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.