Με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα θα... τιμωρηθούν οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εντός προθεσμίας τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή μέχρι την προηγούμενη τη Δευτέρα.
 
Οι επιβαρύνσεις για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις διευκρινίζονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικατερίνης Σαββαϊδου.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά τις 14 Ιουλίου, θα επιβληθεί:

  • πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλούμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.
  • για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, διά των βουλευτών του, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Γελαλή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία για την ακύρωση των προστίμων.
 
Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία ημέρα υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000. 
 
Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογούμενων υπέβαλαν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση.