current views are: 1

18 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση12:20

Προβληματικές 2 στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Μόνο το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί υγιές.

Δημοσίευση 12:20’
αρθρο-newpost

Μόνο το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί υγιές.

Μόνο το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί υγιές.

Το στοιχείο προέκυψε σε συζήτηση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 11 Ιουλίου 2014 για το θέμα του αυξημένου αριθμού επιχειρηματικών δανείων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής.

Από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι  ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα βελτίωνε σημαντικά τις προοπτικές του με κατάλληλη αναδιάρθρωση του χρέους του.

Σε μη υγιή κατάσταση βρίσκεται, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ένας αριθμός επιχειρήσεων που οι οφειλές τους αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των δανείων.

Συζήτηση έγινε και για τα νομικά προβλήματα και επικεντρώθηκε κυρίως στον πτωχευτικό κώδικα. Ο ισχύων πτωχευτικός κώδικας όπως τονίστηκε, είτε παρατείνει τη δικαστική λύση των υποθέσεων, είτε αποτελεί εμπόδιο σε ενδεχόμενη διευθέτηση χρεών σε εξωδικαστικό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι διατάξεις του κώδικα, σε συνδυασμό και με άλλα χαρακτηριστικά της αγοράς, αποτρέπουν τη συνεννόηση μεταξύ των πιστωτών μιας επιχείρησης στον κατάλληλο χρόνο, καθώς και τη συνεργασία των μετόχων με τους πιστωτές.

Κρίσιμες παρεμβάσεις έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει τον θεσμό της εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διενέξεων.

Η παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας, όπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΤτΕ, έδειξε ότι ειδικές καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν με ειδικές δράσεις έκτακτης ανάγκης και όχι με τα υφιστάμενα μέσα.


σχετικα αρθρα