Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Πλούσια είναι η φορολογική ατζέντα του Ιουλίου με την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων να έχει ολοκληρωθεί και πλέον να αρχίζει η καταβολή των φόρων.

Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει και η εκκαθάριση των δηλώσεων για τον φόρο ακινήτων με τα μαντάτα να είναι άσχημα για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αφού οι φόροι τελικώς θα πληρωθούν σε πέντε και όχι έξι μηνιαίες δόσεις. Η κατάσταση είναι καλύτερη για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αφού με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπονται μειώσεις για οικόπεδα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι φετινές εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου εισοδήματος είναι "φωτιά και λάβρα" για χιλιάδες φορολογούμενους αφού σχεδόν οι μισοί (43,54%) θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρους 3,749 δισ. ευρώ ή αλλιώς μέσο φόρο 1.500 ευρώ ανά δήλωση!

Υπάρχουν όμως και οι τυχεροί (1.153.917 φορολογούμενοι) οι οποίοι θα λάβουν επιστροφή ύψους... 272,5 ευρώ. Αντίστοιχα οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.002.955.

Πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Την ώρα που οι εκκαθαρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και 50.000 περίπου φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις δηλώσεις τους. Από την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014.

Ωστόσο αυτοί που δεν έκαναν τις δηλώσεις μέσα στις προθεσμίες, εν τέλει δεν θα χάσουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ με την αναγνώριση των αποδείξεων, καθώς θα έρθει ανάλογη διάταξη στη Βουλή. Παρόλα αυτά, δεν θα αποφύγουν το πρόστιμο αφού το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου, δηλαδή θα επιβληθούν πρόστιμα ύψους 100 ευρώ.

Σε πέντε δόσεις οι φόροι στα ακίνητα

Σημαντικές αλλαγές προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικώς, οι δόσεις θα είναι λιγότερες και υψηλότερες για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της σημαντικής καθυστέρησης που καταγράφηκε στην εκκαθάριση του νέου φόρου. Τελικά η αποπληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 6 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί με αποτέλεσμα η πρώτη να πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και η τελευταία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στην τροπολογία, σε αυτήν προβλέπονται μειώσεις για οικόπεδα σε χιλιάδες περιοχές της χώρας και δυνατότητα υποβολής δήλωσης έως 30 Νοεμβρίου 2014 για διορθώσεις των στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών 2011, 2012 και 2013.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμπρόθεσμα αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των νομικών προσώπων, όπως αποτυπώνεται την 1η Ιανουαρίου των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, με καταληκτική ημερομηνία τη 16η Νοεμβρίου του 2014, για νομικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους με την υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου υπολογιστικών φύλλων εφαρμογών γραφείου.
  • Δίνεται η δυνατότητα για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων στις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής εντός της προθεσμίας που αρχίζει από την ημερομηνία συμπλήρωσης της προθεσμίας για αποποίηση της κληρονομιάς, δηλαδή πρακτικά σε χρόνο πέντε μηνών από τον θάνατο ή τη δημοσίευση της διαθήκης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα για υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων των ετών 2011 έως και 2013, έως και την 30η Νοεμβρίου, προκειμένου οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τις δηλώσεις τους, ώστε να δημιουργηθεί ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης και, συνεπώς, και του Περιουσιολογίου τους.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους για κάθε μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την 31η Αυγούστου 2014, να υποβάλουν δήλωση έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να δηλώσουν τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρέχον έτος.
  • Ορίζεται, για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης τους λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, ότι λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη τιμή της περιοχής.
  • Ορίζεται, για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011 και στις οποίες δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), ότι η τιμή ΣΑΟ είναι το 0,60.
  • Δίνεται σε όλους τους φορολογούμενους, η δυνατότητα υποβολής διορθωτικής δήλωσης (συμπλήρωσης, διαγραφής ή τροποποίησης ακινήτων) που αφορούν τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έως και την 30η Νοεμβρίου του 2014, ώστε οι φορολογούμενοι να απεικονίσουν κατ' ορθό τρόπο την περιουσιακή τους κατάσταση.Αν όμως, από την εκκαθάριση της διορθωτικής δήλωσης, προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε θα πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος.